[PODR脫呕E] CHINY: HONGKONG - JEDZENIE馃ァ 馃ア馃崪 (DU呕O ZDJ臉膯)

Hejka Kochani 馃槑 Zgodnie z obietnic膮, kolejny wpis o Hongkongu a tym razem b臋dzie o jedzeniu oraz tym, co mo偶na kupi膰 w sklepach. Chiny to kraj, w kt贸rym jedzenie odgrywa ogromn膮 rol臋! W samym Hongkongu znajdziemy mas臋 knajpek z kuchni膮 azjatyck膮: chi艅sk膮, japo艅sk膮, mongolsk膮, korea艅sk膮, tajwa艅sk膮 oraz europejsk膮. Nasz膮 uwag臋 skupili艣my g艂贸wnie na smakach chi艅skich ale uda艂o si臋 nam te偶 odwiedzi膰 restauracj臋 tajwa艅sk膮. Mnogo艣膰 potraw, przysmak贸w jest tak ogromna, 偶e nawet ta porcja zdj臋膰, kt贸r膮 Wam za moment zaserwuj臋, nie jest w stanie odda膰 ogromu jedzenia, kt贸ry wylewa si臋 z ulic, wystaw i wszelkiej ma艣ci stragan贸w. Je偶eli jeste艣cie ciekawi smak贸w Azji, tego co mo偶na w Hongkongu zje艣膰, koniecznie przeczytajcie ten wpis, zapraszam!





Targ


 W tych miejscach mnogo艣膰 sk艂adnik贸w jest przeogromna! Znajdziemy tutaj wszelkiej ma艣ci ryby i owoce morza, owoce, warzywa a tak偶e 艣wie偶e mi臋so wisz膮ce na hakach. Id膮c przez targ lub obok niego czu膰 zapach zar贸wno 艣wie偶ego jedzenia, jak i suszonego - co艣 pi臋knego! Wiele ryb, warzyw czy przek膮sek by艂a dla nas zupe艂nie nie znana i wszystko kusi艂o aby spr贸bowa膰. 
Patrz膮c teraz z perspektywy czasu, targ jest najlepsz膮 opcj膮 dla tych z Was, kt贸rzy lubi膮 i mog膮 gotowa膰, b臋d膮c tam na miejscu. My wybrali艣my opcj臋 nie bud偶etow膮 i woleli艣my szuka膰 ciekawych smak贸w w mie艣cie, jednak b臋d膮c na miejscu, koniecznie zajrzyjcie na targ, chocia偶 po owoce!





















Co warto kupi膰 na targu i w sklepie?


Tak naprawd臋 wszystko! My na targu zdecydowali艣my si臋 na zakup owoc贸w i dzi臋ki temu mogli艣my skosztowa膰 pysznego owocu o nazwie Sugar apple (Flaszowiec 艂uskowaty), kt贸ry swoim wygl膮dem przypomina zielone jab艂ko z 艂uskami. 呕eby by艂o ciekawiej, to istnieje jeszcze kilka innych, podobnych owoc贸w do tego o nazwie: Atemoya, Cherimoya, Custard apple. Szczerze? Ja ich zbytnio nie rozr贸偶niam! Je偶eli chodzi o smak naszej "szyszki" to by艂 super! Pami臋tam, 偶e musieli艣my po umyciu i sparzeniu, wyd艂uba膰 czarne nasiona bo z tego, co czyta艂am ich je艣膰 nie wolno bo s膮 truj膮ce.
W ka偶dym razie, owoc by艂 pyszny i by艂o to po艂膮czenie gruszki z mango, mniam!



Ponadto, znajdziemy kilka odmian mango, takich jak: zielone, 偶贸艂te oraz te, kt贸re znamy z naszych sklep贸w. Podczas naszej wycieczki (koniec lutego - pocz膮tek marca), mogli艣my cieszy膰 si臋 r贸wnie偶 smoczym owocem, chi艅skim lychee o nazwie Longan, papaj膮, Durianem i wieloma innymi (napalili艣my si臋 na Jackfruita ale niestety to nie by艂a pora zbior贸w).
 Je偶eli jeste艣my ju偶 przy Durianie... Matko, jak on 艢MIERDZI. Zapach dla mnie by艂 nie do zniesienia! A jak to pachnie? Ja ten zapach odbiera艂am za przeproszeniem jako rzygi. Maciejowi z kolei pachnia艂o i jego ten owoc kusi艂 ale finalnie nie odwa偶y艂 si臋 go zje艣膰 馃槀



Na foto powy偶ej mo偶ecie zobaczy膰 sobie cudnego Durianka. Opr贸cz tego, 偶e na tym stoisku sprzedawano owoc ca艂y, obrany to jeszcze dla prawdziwych fan贸w tego przysmaku, stworzono s艂odycze! Wierzcie mi, nie skusi艂am si臋 na 偶aden deser tam i sta艂am dos艂ownie wstrzymuj膮c oddech.



Opr贸cz wy偶ej wymienionych rzeczy, mo偶na by艂o skusi膰 si臋 na r贸偶ne przek膮ski, fastfoody. Nie wszystko 艂adnie wygl膮da艂o czy pachnia艂o a ja mam taki nos, 偶e jak co艣 mu nie pasuje to nie zjem.
W ka偶dym razie, fani jedzenia nie b臋d膮 narzeka膰 bo jest w czym wybiera膰! 



W sklepach, wyb贸r jedzenia jest r贸wnie偶 pora偶aj膮cy! Mo偶emy zakupi膰 co艣 w danym hipermarkecie czy dedykowanych sklepach z herbat膮, suszonymi owocami morza, zio艂ami czy deserami.
Jednak nim przejdziemy do sklep贸w musz臋 pokaza膰 Wam jeszcze z bliska pieczony dr贸b, kt贸ry wisia艂 na hakach, powoduj膮c 艣linotok u g艂odnych ludzi. 





W takich ma艂ych knajpkach czy budkach przy ulicy nie pr贸bowali艣my a to dlatego, 偶e naszym punktem programu, najwa偶niejszym je偶eli chodzi o jedzenie by艂a pewna mega znana knajpa, serwuj膮ca pieczon膮 g臋艣, kt贸ra posiada gwiazdk臋 Michelina ale o niej b臋dzie pod koniec tego wpisu.




Na tych fotkach mo偶ecie podziwia膰 sklep z suszonymi owocami morza, kt贸re Chi艅czycy dodaj膮 do potraw. Mogli艣my sobie z Maciejem wszystko z bliska obejrze膰. Najbardziej serce nas bola艂o na widok zasuszonych konik贸w morskich 馃槶 Ciekawie prezentowa艂 si臋 r贸wnie偶 morski og贸rek, kt贸rego mo偶ecie zobaczy膰 na zdj臋ciu poni偶ej.






W tym sklepie kupili艣my r贸wnie偶 zio艂ow膮 herbatk臋 na popraw臋 zdrowia, jak si臋 okaza艂o potem, herbata mia艂a ciekawe sk艂adniki w sobie oraz smak a jej cena oscylowa艂a w granicy 50 - 60z艂 za ok 20 torebek. Jak ju偶 przy herbacie jeste艣my to warto odwiedzi膰 trzy miejsca po艣wi臋cone temu trunkowi! Dwa z nich to typowe sklepy, w kt贸rych mo偶emy naby膰 wysoko gatunkow膮 herbat臋 a trzecie jest muzeum herbaty, w kt贸rym mo偶emy posmakowa膰 danej odmiany a dodatkowo zakupi膰 wybrany przez nas rodzaj. 


Pierwsz膮 herbat臋 kupili艣my w Eu Yan Sang a by艂a to herbata premium, zielona z ja艣minem, kt贸r膮 podarowali艣my mojej Mamie. Jej koszt wynosi艂 ok 140z艂 za opakowanie, kt贸re mie艣ci艂o 30 torebek.



Drugi sklep z herbat膮 warty uwagi to Ying Kee Tea House, w kt贸rym zakupili艣my dobrego gatunkowo Oolonga oraz zielon膮, za kt贸re zap艂acili艣my ok 400z艂. Oolong kosztowa艂 nas 250z艂 a zielona 150z艂. Czy by艂o warto? TAK. Takiej herbaty jak 偶yj臋, nie pi艂am! 

W tym miejscu musz臋 Wam napisa膰, 偶e dowiedzieli艣my si臋 te偶, jak nale偶y parzy膰 Oolonga i okaza艂o si臋, i偶 przez ca艂e 偶ycie robili艣my to 藕le! W du偶ym skr贸cie, tajemnica w dobrym wywarze tkwi w odpowiednich proporcjach herbaty do wody i tak: je偶eli parzymy w mini czajniczku, przeznaczonym dla jednej osoby (mie艣ci si臋 tam ok 150ml p艂ynu) to wsypujemy 艂y偶eczk臋 herbaty a je偶eli jest to czajniczek dla dw贸ch os贸b to wsypujemy ok. 2,5 艂y偶eczki. Nast臋pnie wlewamy wrz膮tek i od razu wylewamy do zlewu. Dlaczego? Pierwszy napar zawiera brudy i si臋 go nie pije! Dopiero za drugim razem uzyskujemy esencj臋, kt贸r膮 przelewamy do czarki. Kiedy napar nam zniknie, ponownie wlewamy wrz膮tek i w ten oto spos贸b Oolonga mo偶emy parzy膰 do 4 razy a smak tej herbaty b臋dzie si臋 zmienia艂 w czasie. 



Magiczne miejsce!




Warto r贸wnie偶 przypomnie膰 Wam o galerii i sklepie z herbat膮, w kt贸rej mieli艣my okazj臋 degustowa膰 wybrane przez nas rodzaje. Oczywi艣cie degustacja nie by艂a za darmo a jej koszt dla 6 os贸b wynosi艂 ok 300z艂. To miejsce znajduje si臋 w parku w Hong Kongu a opr贸cz niego jest te偶 muzeum herbaty, wi臋cej o tym pisa艂am w poprzednim wpisie TUTAJ KLIK. Nie 偶a艂uj臋 wydanych tam pieni臋dzy, gdy偶 mogli艣my skosztowa膰 r贸偶nych herbat z r贸偶nej rangi cenowej. Czas tam sp臋dzony bardzo mi艂o wspominam! Na foto z czajniczkiem mo偶ecie zobaczy膰 o jak膮 pojemno艣膰 p艂ynu chodzi, jest to czajnik dla jednej osoby i wierzcie mi, jak zaparzycie sobie Oolonga i wypijecie 4 napary, b臋dziecie nakr臋ceni jak pozytywka! Je偶eli chodzi o herbaty jakie kupili艣my to poczekajcie do ostatniego wpisu z zakupami. Na koniec, w tym miejscu dodam, 偶e super gatunkowo herbaty sprasowane by艂y w formie dysku, schowane za gablot臋. Najdro偶sza herbata tam? Zgadniecie? Dobra, powiem Wam i nie b臋d臋 dr臋czy膰! Jeden z dysk贸w kosztowa艂 15tys z艂!




Jak jest herbata to musz膮 by膰 i s艂odycze! Znajdziemy tutaj wszelkiej ma艣ci bu艂eczki ale te偶 przysmak, kt贸ry nam osobi艣cie nie przypad艂 do gustu. A co to takiego?




Tarty jajeczne! Mo偶ecie je podziwia膰 na foto powy偶ej. Najlepiej smakuj膮 na ciep艂o a jaki to smak? Dla mnie w sumie nijaki... Czu艂am kruche ciasto i smak rozbitego jajka, to wszystko. S艂odyczy wyra藕nej brak ale na pewno warto by艂o spr贸bowa膰! Fanem tego cuda nie zosta艂am ale s膮 ludzie, kt贸rzy kochaj膮 ten smak.



Skosztowa膰 mo偶emy nie tylko chi艅skich smako艂yk贸w ale r贸wnie偶 japo艅skich, jak mochi czy s艂odko艣ci z zielon膮 herbat膮. Spotkali艣my nawet japo艅skiego s臋kacza!





Ponadto, torty, ciacha, ciasteczka i torciki - wszystko, czego dusza zapragnie! Mnie smakowa艂 niesamowicie tort z match膮, kt贸ry mia艂 smak bardziej wytrawny, ni偶 s艂odki. By艂 pyszny!






A tutaj wspomniany s臋kacz i cena. Kr膮偶ek w pude艂ku kosztowa艂 265$hk czyli w przeliczeniu na z艂 116z艂. Sporo. Podobnie by艂o te偶 z inn膮 rzecz膮 z Japonii a konkretnie z... truskawkami! Nasze miny, gdy zobaczyli艣my cen臋 za nie wprawi艂a nas w os艂upienie a Chi艅czycy? Ich sta膰 na bardzo du偶o ale wierzcie mi, zatrzymywali si臋, pokazywali palcami te truskawki i 艣miali si臋 do rozpuku!



A oto i japo艅skie truskawki! Cena to 838$hk czyli w przeliczeniu na z艂 368z艂, za jedn膮 trzeba by艂o zap艂aci膰 ok 52z艂. Najlepszy by艂 jednak tekst firmy, w kt贸rej to mogli艣my wyczyta膰, 偶e s膮 specjalnie wyselekcjonowane i zbierane r臋cznie. C贸偶, komentarz do tych truskawek pozostawiam Wam.



Restauracje



One Dim Sum


One Dim Sum to sie膰, kt贸ra oferuje pyszne potrawy w bardzo niskich cenach! Znajdziemy tutaj piero偶ki Dim Sumy, bu艂eczki wype艂nione mi臋sem wieprzowym, odrobin臋 s艂odkie ale ob艂臋dnie smaczne! Ponadto zupy i danie, w kt贸rym si臋 zakocha艂am - glazurowane kurze n贸偶ki. OMG jakie to by艂o pyszne! Nie do艣膰, 偶e wyb贸r da艅 jest du偶y, to jeszcze nie musimy wydawa膰 zbyt du偶o, gdy偶 ceny oscyluj膮 w granicach 13 - 26$hk czyli 6 - 12z艂. Pami臋tam, 偶e tam poszaleli艣my i zam贸wili艣my mas臋 da艅, dos艂ownie ca艂y st贸艂 by艂 zastawiony a rachunek na koniec opiewa艂 o kwot臋 ok 250z艂.
Je偶eli chodzi o zamawianie to zazwyczaj pod One Dim Sum s膮 kolejki i trzeba czeka膰 ale w mi臋dzyczasie dostajecie specjaln膮 kart臋 z daniami + menu do wgl膮du. Na kartce zaznaczacie krzy偶ykiem, co chcecie zje艣膰 i nie martwcie si臋, menu posiada r贸wnie偶 angielskie napisy.







Din Tai Fung


Knajpka serwuj膮ca kuchni臋 tajwa艅sk膮 i tutaj ceny by艂y ju偶 troszk臋 wy偶sze, gdy偶 dania oscylowa艂y w kwotach 15 - 58$hk czyli 7-26z艂. W tym miejscu wybrali艣my sobie po zupie oraz daniu g艂贸wnym. Mi艂ym gratisem by艂a zielona herbata serwowana w dzbanku i do tego 艣wie偶o starty imbir.




Zupa, kt贸r膮 wybra艂am powy偶ej by艂a gotowana na wo艂owinie ale bez mi臋sa, z samym makaronem.
Smak super!



Maciej wybra艂 zup臋 na mi臋sie wo艂owym z baby Pok Choy. Jej smak by艂 ob艂臋dny.




Skrzyde艂ka s艂odko - kwa艣ne podane na algach (chyba). Nie by艂y kwa艣ne! Bardziej by艂a wyczuwalna s艂odycz i w smaku by艂y r贸wnie dobre, co zupy.



Dim sumy, czyli piero偶ki w kt贸rych jest ros贸艂. Gdzie ich nie zam贸wi艂am, zawsze by艂y pyszne! Wariacji smakowych jest sporo bo mog膮 by膰 z wo艂owin膮, wieprzowin膮, kurczakiem, krewetkami lub jakim艣 mixem. Wszystko zale偶y od miejsca, w kt贸rym jecie, jednak warto ich skosztowa膰.
Maj膮 w sobie pyszny roso艂ek, kt贸ry nale偶y wypi膰 tu偶 po nagryzieniu piero偶ka, co艣 jak w gruzi艅skich Chinkali. Piero偶ki te mo偶emy spotka膰 w r贸偶nych kszta艂tach.

Opr贸cz wy偶ej wspomnianych miejsc, pragn臋 w te偶 wspomnie膰, 偶e ka偶de z da艅, kt贸re jad艂am by艂o pyszne, niewa偶ne czy by艂a to wo艂owina po syczua艅sku, bardzo ostra (jad艂am j膮 w knajpie na Mong Kok, na przeciwko restauracji syczua艅skiej, lokal z czarnymi stolikami) czy ob艂臋dna w smaku sa艂atka ze 艣wi艅skich uszu (mam ca艂y czas jej smak na j臋zyku!). By艂 te偶 jeden niewypa艂 w postaci tips贸w z kurzych skrzyde艂ek, kt贸re za moment zobaczycie. Poni偶ej sp贸jrzcie wpierw, jak wygl膮da艂a wo艂owina po syczua艅sku oraz wspomniana sa艂atka.


Wo艂owina z sa艂atk膮 ze 艣wi艅skich uszu



Tipsy (czyli ko艅c贸wki) skrzyde艂ek kurczaka po syczua艅sku, POTWORNIE s艂one a偶 usta wykrzywia艂o! Takie maj膮 by膰 ale ten smak nas nie kupi艂 zupe艂nie.


Wszystko, co jad艂am by艂o 艣wie偶e, czysto podane, smaczne i pachn膮ce. Zero b贸lu brzucha, zatru膰 czy innych rewelacji. Zasada by艂a jedna i ta sama, je偶eli chodzi o jedzenie za granic膮: idziemy tam gdzie s膮 ludzie i 艂adnie pachnie a po艣ladki nie przyklejaj膮 si臋 do krzes艂a!
   

Kam's Roast Goose


Na koniec zostawi艂am prawdziw膮 wisienk臋 na torcie, miejsce kt贸re kupi艂o nas wszystkich a mnie i Macieja rozkocha艂o na maxa! Mam na my艣li ob艂臋dn膮 restauracj臋 o nazwie Kam's Roast Goose.
Zacznijmy od historii! Miejsce to powsta艂o dzi臋ki dziadkowi i ojcu obecnego w艂a艣ciciela a knajpka nosi艂a nazw臋 Yung Kee. Ojciec z synem ci臋偶ko pracowali aby zyska膰 s艂aw臋 i renom臋, co oczywi艣cie si臋 uda艂o oraz przynios艂o wiele sukces贸w na arenie mi臋dzynarodowej. Ciekawostk膮 jest, 偶e Yung Kee r贸wnie偶 istnieje w Hongkongu i z tego, co zrozumieli艣my to istniej膮 dwie restauracje serwuj膮ce pyszn膮 g臋艣 (Yung Kee i w艂a艣nie ta nagrodzona) ale to Kam's Roast Goose posiada gwiazdk臋 Michelina. 



Kolejki pod tym lokalem s膮 zawsze ogromne! My, b臋d膮c pierwszy raz stali艣my godzin臋, nim zwolni艂 si臋 jaki艣 stolik! Czy warto by艂o czeka膰? Za moment sami zobaczycie...



Restauracja nie jest ogromna, jak widzicie. Ten pan w czerni na kuchni to w艂a艣ciciel, kt贸ry jest codziennie i pilnuje interesu.
A jak prezentowa艂o si臋 nasze danie?



Zam贸wili艣my z Maciejem pieczon膮 g臋艣, ca艂膮! Chi艅czycy w lokalu oszaleli! Wpierw zacz臋艂o si臋 od kelner贸w, 偶e to dla nas zbyt du偶a porcja, nie zjemy tego i mo偶emy wzi膮膰 co艣 mniejszego ale co tam, zaryzykowali艣my!Miny Chi艅czyk贸w siedz膮cych wok贸艂 nas bezcenne, ka偶dy si臋 patrzy艂 i nie dowierza艂, 偶e my to zjemy 馃槀 Do g臋si dobrali艣my ry偶 i tak, siedz膮c sobie 1,5h jedli艣my. Przed nami tylko dw贸ch du偶ych pan贸w z USA zjad艂o ca艂ego ptaka, wi臋c jeste艣my s艂awni haha. A smak?
O M脫J BO呕E. My艣l膮c teraz o tej g臋si mam pe艂no 艣liny w ustach i wierzcie mi, czego艣 tak ob艂臋dnie pysznego w 偶yciu nie jad艂am! Niesamowity balans smak贸w, s艂odycz, chrupko艣膰 sk贸rki (ca艂kowicie wypieczonej, by艂a grubo艣ci papieru!) i smak g臋siny - ob艂臋d! Pami臋tam pierwszy k臋s w ustach i ten moment, gdy 艂zy zebra艂y si臋 w moich oczach, takie to by艂o dobre! Je偶eli chodzi o cen臋 to by艂o to najdro偶sze danie, gdy偶 ca艂a g臋艣 kosztowa艂a nas ok. 240z艂 (540$hk) i wiecie co? Wr贸cili艣my ponownie i zam贸wili艣my raz jeszcze ca艂膮 g臋艣 i to razy dwa, tym razem b臋d膮c ju偶 w rodzinnym gronie.  Herbat臋, kt贸r膮 widzicie na foto dostawali艣my gratis, ilekro膰 o ni膮 poprosili艣my. 
Obs艂uga bardzo mi艂a i m贸wi艂a dobrze po angielsku. 





Poni偶ej podaj臋 menu Kam's Roast Goose.








Podsumowanie


Hongkong to miejsce pe艂ne smaku, gdy偶 Chi艅czycy kochaj膮 je艣膰 i jako, 偶e jest ich mn贸stwo, na niedob贸r lokali te偶 narzeka膰 nie mo偶ecie! Wyb贸r jest przeogromny i ka偶dy znajdzie co艣 na swoj膮 kiesze艅, o to si臋 nie martwcie! Je偶eli chodzi o ceny poszczeg贸lnych restauracji to wszystkie menu czy to z Din Tai Fung czy one Dim Sum z powodzeniem znajdziecie w necie. Podobnie jest te偶 z hipermarketami, jest i pieczywo i mi臋so, sery, mleko oraz w du偶ej mierze produkty sprowadzane z r贸偶nych stron 艣wiata, w tym te偶 z Europy, wi臋c nie b贸jcie si臋, 偶e lec膮c do Hongkongu b臋dziecie skazani tylko na ich przysmaki.

My spe艂nili艣my swoje marzenie o prawdziwie chi艅skiej kuchni, mogli艣my skosztowa膰 przepysznej g臋si, kt贸rej smak zostanie w naszej g艂owie do ko艅ca 偶ycia. Ponadto, ca艂y czas po g艂owie chodz膮 mi te glazurowane, kurze n贸偶ki (kosztowa艂y ok. 9z艂 za miseczk臋!) oraz sa艂atka ze 艣wi艅skich uszu (cena te偶 ok 7-9z艂) o zaskakuj膮cej konsystencji i smaku (by艂a chrupka i uszka by艂y tak cienko pokrojone, 偶e wygl膮da艂y jak lameta). Nie b贸jcie si臋 smakowa膰, pr贸bowa膰 ale pami臋tajcie aby i艣膰 tam, gdzie s膮 ludzie, pachnie jedzeniem i nie jest przera藕liwie brudno - to jest zawsze gwarancj膮 tego, 偶e smacznie zjecie i nic Wam nie b臋dzie.



A teraz 偶egnamy si臋 z Wami i zapraszamy Was do ostatniego wpisu, kt贸ry pojawi si臋 w przysz艂ym tygodniu, b臋dzie o zakupach. Buziaki i do zobaczenia 馃槝




23 komentarze

  1. Lubi臋 chi艅szczyzn臋, a teraz narobi艂a艣 mi smaka na owoce morza i te przer贸偶no艣ci >3

    OdpowiedzUsu艅
  2. G臋艣, sa艂atk臋 z uszami czy piero偶ki z ch臋ci膮 bym zjad艂a. Tak tj wszystko fajnie odpisa艂a艣 偶e zachcia艂o mi si臋 tam jecha膰. Mo偶e kiedy艣 uda mi si臋 wybra膰 na tak膮 wycieczk臋. Te owoce, targi, sklepy czy knajpki - 艣wietnie. Wycieczka marze艅! Dzi臋kuj臋 Ci 偶e mog艂am si臋 tam na chwil臋 przeniesc.

    OdpowiedzUsu艅
    Odpowiedzi
    1. Dzi臋kuj臋, 偶e doceni艂a艣 moj膮 prac臋! 馃槝 Ilekro膰 pisz臋 o wyje藕dzie to zamiar jest 1: pokaza膰 rzeczywi艣cie, jak by艂o tam, dos艂ownie moimi oczami. Mi艂o mi, 偶e poczu艂a艣 si臋, jakby艣 tam by艂a. Wierz臋, 偶e kiedy艣 polecisz do Hongkongu i sama skosztujesz tych pyszno艣ci, tego Ci te偶 偶ycz臋!

      Usu艅
  3. Akurat mnie ta cze艣膰 swiata nie interesuje: ).

    Semilac szalu nie robi:)

    OdpowiedzUsu艅
    Odpowiedzi
    1. Pami臋tam, jak pisa艂a艣 o USA i spokojnie, b臋dzie o tym pod koniec roku 馃槑

      Usu艅
  4. Ja uwielbiam kuchni臋 azjatyck膮 ale w spolszczonej wersji. Targ robi wra偶enie, szczeg贸lnie nie mi臋so a ilo艣膰 r贸偶norodnych warzyw , owoc贸w morza i ryb. Na widok deser贸w i gotowych da艅 obiadowych a偶 艣linka cieknie. Ta g臋艣 wygl膮da pysznie, ja z moim ch艂opakiem te偶 pewnie by艣my j膮 zjedli :)

    OdpowiedzUsu艅
    Odpowiedzi
    1. Polska chi艅szczyzna ma niewiele wsp贸lnego z tym, co tam jad艂am i szczerze, wol膮 100x bardziej orygina艂, ni偶 kopi臋. G臋艣 by艂a ob艂臋dna :)

      Usu艅
  5. Kiedy艣 czyta艂am podobny wpis tylko o Korei, by艂am zaskoczona ich jedzeniem tym jak si臋 w niekt贸rych przypadkach r贸偶ni od tego tradycyjnego. Przyk艂adowo zaskoczy艂y mnie hot dogi na patykach a偶 si臋 zastanawia艂am, ale jak to mo偶liwe? A jednak mo偶na! Widze, ze w Hongkongu te偶 ciekawe potrawy mo偶na spotka膰.

    OdpowiedzUsu艅
    Odpowiedzi
    1. Hot dog na patyku te偶 by艂 ale si臋 nie skusili艣my. Korea jeszcze przed nami, wi臋c pewnie te偶 pojawi si臋 tutaj wpis a co do HK - tak - jedzenie by艂o ciekawe ale przede wszystkim 艣wie偶e i smaczne.

      Usu艅
  6. Chcia艂abym spr贸bowa膰 jakiego艣 totalnie innego jedzenia- lubi臋 poznawa膰 nowe smaki.

    OdpowiedzUsu艅
  7. O ja jak zazdroszcz膮 marzy mi mi si臋 gdzie艣 lot za granic臋

    OdpowiedzUsu艅
  8. Wida膰, 偶e to niesamowity kraj, w kt贸rym nawet jedzenie jest oryginalne i kolorowe.

    OdpowiedzUsu艅
  9. Sugar Apple jest podobno przepyszny! Durian to wiem, masakra! Jak ogl膮dam filmiki gdy ludzie go jedz膮, to a偶 mnie odrzuca! :D Tak btw zawsze podziwia艂am ich "street food" :)

    OdpowiedzUsu艅
    Odpowiedzi
    1. Jest Gosia! W Auchanie widzia艂am niedawno Cherimoy臋, no a偶 si臋 zdziwi艂am :D 呕arcie uliczne jest na wysokim poziomie, nie powiem!

      Usu艅
  10. Musz臋 kiedy艣 wybra膰 si臋 do Chin i skosztowa膰 ich jedzenia.

    OdpowiedzUsu艅
    Odpowiedzi
    1. Bardzo polecam bo chi艅szczyzna u nas nie ma nic wsp贸lnego z jedzeniem tam!

      Usu艅
  11. Faktycznie bogato w towary na tych bazarach. Sama te偶 bym kupi艂a duuuu偶o owoc贸w. Je艣li o mnie chodzi to ten dr贸b z g艂owami jako艣 mnie nie zachecilby do kupienia.

    OdpowiedzUsu艅
    Odpowiedzi
    1. Ciebie nie zach臋ca, nas i owszem - zapachem :)

      Usu艅
  12. Ten komentarz zosta艂 usuni臋ty przez autora.

    OdpowiedzUsu艅
  13. M贸wi si臋, 偶e cz艂owiek je i kupuje oczami i to prawda! Obok tego targu mi臋 mog艂abym przej艣膰 oboj臋tnie:)
    Jako smakosz herbat i s艂odyczy z pewno艣ci膮 chcia艂abym wypr贸bowa膰 ich jak najwi臋cej:) Oki co mog臋 "pr贸bowa膰" tylko oczami dzi臋ki twoim postom kochana!!! Dzi臋kuj臋:*

    OdpowiedzUsu艅
  14. Nigdy nie ci膮gn臋艂o mnie do Chin, mi臋dzy innymi dlatego, 偶e obawia艂am si臋 co tam zjem ;) jestem zakochana w Japonii i tamtejszym jedzeniu ale widz臋, 偶e i w Chinach bym si臋 kulinarnie odnalaz艂a :D

    OdpowiedzUsu艅
    Odpowiedzi
    1. Mnie ci膮gn臋艂o do Chin i nadal ci膮gnie ale pod wzgl臋dem kultury, sztuki oraz te偶 jedzenia r贸wnie偶 bli偶sza jest mi Japonia, do kt贸rej si臋 wybieram za rok :)

      Usu艅